Davant la prohibició: aturem les classes, activem la democràcia!

El passat dissabte 27 de setembre entrà en vigor la Llei de Consultes i es firmà el Decret de Consulta, que convoca a les urnes a la societat catalana per tal de decidir el seu futur polític. D’aquesta manera es complia amb el compromís que les institucions catalanes tenien amb la societat de Catalunya després de dos anys de mobilitzacions multitudinàries. La resposta del Govern espanyol ha estat sempre la mateixa: una negativa constant. El TC ha trigat poc més d’un dia en reunir-se de forma extraordinària per tal de presentar els recursos d’inconstitucionalitat, suspenent cautelarment la seva vigència.

De nou, hem de veure com l’Estat espanyol ens priva dels nostres drets democràtics. Vam veure com retallaven l’Estatut, com aplicaven polítiques neoliberals als nostres centres educatius – amb el suport dels diferents Governs de Catalunya, com impugnava la Declaració de Sobirania, com reduïa competències i ara veiem com ens nega el dret a l’autodeterminació. L’Estat espanyol segueix amb la seva dinàmica d’aferrar-se a la Constitució per impedir qualsevol conquesta de drets democràtics i socials. Un cop més, s’ha evidenciat la falta de qualitats democràtiques d’aquest Estat, deixant clar que no permetrà mai la realització d’aquesta consulta.

#Estudiants9N entenem que la negativa no ens ha de fer perdre la voluntat de construir un nou país més lliure, just i democràtic. La societat catalana exigeix exercir el dret a l’autodeterminació i no permetrà renunciar-hi. Entenem que hem de mobilitzar-nos en contra de la prohibició i deixar clar que en aquest moment històric no acceptarem cap renúncia. La consulta ha d’encaixar únicament amb la legalitat catalana. Exigim a les autoritats catalanes que compleixin el seu compromís: volem votar el proper 9 de novembre sigui quina sigui la sentència d’un Tribunal Constitucional que no reconeixem. No ens conformem amb unes eleccions anticipades: demanem que els partits que s’han posicionat a favor de la consulta deixin de banda els interessos partidistes i acatin la voluntat popular, desobeint a la suspensió cautelar del Decret de Consulta i convocant-la igualment.

La reacció del Govern espanyol és un atac a la democràcia i la llibertat davant el que no podem restar inactius. Cal respondre amb fermesa i responsabilitat. És per això que iniciem un cicle de mobiltzacions aquesta setmana. Convoquem una jornada de lluita a tots els centres educatius de Catalunya el proper dijous 2 d’octubre, que acabarà amb una manifestació a les principals ciutats. Sota el lema “Aturem les classes, activem la democràcia” mostrarem el nostre compromís a forçar la celebració de la consulta.

És per això que anunciem una vaga de 48 hores els pròxims dies 7 i 8 d’octubre a totes les universitats i centres de secundària públics de Catalunya. Fem una crida als moviments socials i a la resta de la societat civil perquè es sumin a les nostres convocatòries; així com agraïm els suports rebuts de sindicats, plataformes i entitats tals com l’Assemblea Groga.

#Estudiants9N recolzarem les iniciatives que surtin de la resta d’agents en lluita per fer possible la consulta el proper 9 de novembre. De la mateixa manera que va ser la societat civil mobilitzada la que va posar la convocatòria de la consulta dins l’agenda política, també serà la població organitzada la qui permeti celebrar-la. Emplacem a tots els estudiants, treballadors del sector públic i professorat a sumar-se a les mobilitzacions i a secundar la vaga que convoquem.

Defensar el Dret a Decidir no és més que el primer pas per seguir en el camí de poder decidir també sobre la resta d’aspectes de les nostres vides, també en educació. És l’oportunitat per aconseguir l’educació pública, gratuïta, democràtica, de qualitat i d’accés universal; una educació que el moviment estudiantil porta defensant des de fa temps.

VOTAREM SÍ O SÍ!